Omgevingswet en instrumenten

De Omgevingswet geldt per 1 januari 2024. Deze wet staat voor een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving. De Omgevingswet bundelt de wetgeving over en de regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water in één wet en stemt de regels beter op elkaar af.

De Omgevingswet biedt de gemeente vier instrumenten waarbinnen wij onze taken voor de fysieke leefomgeving uitvoeren:

1. De omgevingsvisie

Waar willen we naartoe als het om de fysieke leefomgeving van de gemeente Kampen gaat? Dat staat in de omgevingsvisie. En dan hebben we het niet alleen over ruimtelijke ontwikkelingen, de omgevingsvisie gaat ook in op thema’s als duurzaamheid, milieu, veiligheid en gezondheid. In de omgevingsvisie zijn de ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving voor de lange termijn (2050) beschreven.

De wereld om ons heen blijft in beweging. Onze omgevingsvisie dus ook. De omgevingsvisie is opgesteld met een blik op de toekomst met de kennis van nu. Tegelijkertijd staat de wereld om ons heen niet stil. Dit betekent dat we na het vaststellen van de omgevingsvisie blijven werken aan onderwerpen, zoals mobiliteit, klimaat en economie. We willen mee blijven gaan in de tijd en zo verder ontwikkelen. Dat betekent dat we de omgevingsvisie in de komende jaren zo nu en dan weer aanscherpen.

2. Het omgevingsprogramma

Hoe zorgen we ervoor dat de doelstellingen die in de omgevingsvisie staan, ook daadwerkelijk gehaald worden? De maatregelen die daarvoor nodig zijn, worden beschreven in een omgevingsprogramma. Er kunnen meerdere programma’s zijn. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling van een gebied of over een bepaald thema, zoals landbouw of horeca.

3. De omgevingsvergunning

Minder regels. Dat is het uitgangspunt van de Omgevingswet. Soms is het voldoende om alleen een melding te doen voordat u een plan mag uitvoeren. Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij een omgevingsvergunning nodig blijft. Door de komst van de Omgevingswet hoeft u straks slechts 1 omgevingsvergunning aan te vragen, ook als er meerdere overheden betrokken zijn. En in de meeste gevallen weet u binnen 8 weken waar u aan toe bent.

Het aanvragen van een vergunning gaat na invoering van de Omgevingswet anders dan voorheen. U zoekt de regels op in een nieuw online loket, het Omgevingsloket. In dat loket kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft, en deze ook direct aanvragen.

4. Het omgevingsplan

Wat er in de omgevingsvisie staat, vertalen we in juridische regels. Wat mag wel en wat mag niet? Dat staat nu beschreven in 1 omgevingsplan. In het omgevingsplan staan alle regels bij elkaar. Bijvoorbeeld regels voor evenementen, bouwwerken, geluid of het kappen van bomen. Maar ook uitleg over participatie, positieve gezondheid en duurzaamheid.

Het omgevingsloket

Minder regels. Dat is het uitgangspunt van de Omgevingswet. Soms volstaat het om alleen een melding te doen voordat u een plan mag uitvoeren. Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij een omgevingsvergunning nodig blijft. Door de komst van de Omgevingswet kunt u 1 omgevingsvergunning aan te vragen, ook als er meerdere overheden betrokken zijn. En in de meeste gevallen weet u binnen 8 weken waar u aan toe bent.

Het aanvragen van een vergunning gaat na invoering van de Omgevingswet anders dan voorheen. U zoekt de regels op in een nieuw online loket, het Omgevingsloket. In dat loket kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft, en deze ook direct aanvragen.